Knjige
Vil du reagere på denne meldingen? Registrer deg på forumet med noen få klikk eller logg inn for å fortsette.

Knjige

Virtualna biblioteka

IndeksLatest imagesSøkBli MedlemLogg Inn

Jovan Jovanović Zmaj

Go down 
AvInnlegg
Admin
Admin
Admin

Antall Innlegg : 2984

Jovan Jovanović Zmaj Empty
PosteTema: Jovan Jovanović Zmaj   Jovan Jovanović Zmaj EmptySøn Mai 26, 2019 11:28 am

Jovan Jovanović Zmaj Zmaj_110
Jovan Jovanović Zmaj bio je jedan od najpoznatijih srpskih pesnika, a svakako i jedan od najvoljenijih, naročito među decom koja ga iz milošte zovu Čika Jova Zmaj. Rođen je 24. novembra 1833. godine u Novom Sadu u kom je pohađao osnovnu školu.Odrastao je u vrlo staroj i poštovanoj porodici. U najranijem detinjstvu interesovao se za srpske narodne pesme koje su mu recitovali, pa je čak i tada sam sastavio poneku pesmu.Srednju školu završio je u Bratislavi a studije nastavio u Budimpešti, Pragu i Beču gde je studirao pravo. To je bila želja njegovog oca, ali sopstvena nahođenja vodila su ga ka medicini, a kasnije i fizici. Nakon završenih studija prava, 1860. godine vraća se u Novi Sad i postaje službenik u novosadskom magistratu. Tu se i upoznao sa svojom budućom suprugom, Ružom Ličanin. Ljubav i srećan porodični život inspirišu ga da napiše svoju najpoznatiju zbirku pesama Đulići (od turske reči Gül što znači „ruža“).Pošto mu služba u magistratu nije više odgovarala, napustio ju je i posvetio se književnom radu. Tada je pokrenuo književni časopis Javor i satirični list Komarac. Godine 1838. seli se u Budimpeštu a 1864. pokreće satirični list Zmaj (igra reči, pošto je 3. maj bio datum održavanja Majske skupštine 1848. godine), čiji će naziv postati sastavni deo njegovog imena. Otuda ime Jovan Jovanović Zmaj.
1870. godine, nakon što je u Budimpešti ispunio svoju želju i završio studije medicine, vraća se u Novi Sad kako bi radio kao lekar. Ubrzo nakon povratka zadesila ga je porodična tragedija: njegova žena i deca pomrli su od tuberkuloze. Iz ove tragedije proizašla je zbirka elegičnih pesama pod nazivom “Đulići uveoci“. Tokom ovog perioda pisao je i prozne radove, najviše kratke romane, ali pod drugim imenom. Najpoznatiji rad iz tog doba je “Vidosava Brankovićeva“.Pisao je mnoge i raznovrsne pesme, među njima ljubavne, lirske, satirične, političke ali je, međutim, ostao najzapamćeniji po svojim dečjim pesmama. Jovan Jovanović Zmaj bio je prvi pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju za decu. Njegove dečje pesme su ostavile toliko dubok trag u srpskoj kulturi i svesti da ih ponekad roditelji pevaju deci ne znajući ni ko ih je napisao. Može se reći da su pesme prevazišle svog tvorca.
Pored toga što je bio pisac, Jovanović se bavio i prevođenjem. Dosta je prevodio, naročito iz mađarske književnosti. Njegovi najbolji prevodi su oni mađarskog pesnika Aleksandra Petefija. Iz nemačke poezije prevodi Getea i s uspehom odražava Hajneovu ljubavnu liriku i epigram, kao i orijentalsku poeziju Fridriha Bodenšteta. Od ostalih pisaca strane književnosti, značajniji su njeogvi prevodi dela ruskog pisca Ljermontova i engleskog pesnika Tenisona.Pored Zmaja uređivao je još dva satirična lista: Žižu i Starmali. Od 1880. godine, pa do smrti, izdavao je dečji list “Neven”, najbolji srpski dečji list tada. Umro je u Sremskoj Kamenici 14. juna 1904. godine.

Sist endret av Admin den Ons Nov 13, 2019 10:51 am, endret 1 gang
Til Toppen Go down
https://biblioteka.forumotion.eu
Admin
Admin
Admin

PosteTema: Re: Jovan Jovanović Zmaj   Jovan Jovanović Zmaj EmptySøn Mai 26, 2019 11:30 am

"Dragi roditelji, vi koji ćete čitati deci ovu knjigu, pročitajte im, molim vas, ovo što sam napisala, a što oni sami neće moći pročitati. I odgovorite mi umesto njih šta im se dopalo od Zmajevih pesama najviše. Ja sam gledala da izaberem one pesme koje su umetnički vredne, a po sadržini raznolike, i nisam bežala ni od pesama koje u sebi nose nenametljivu vaspitnu poruku, uz one druge koje su lepa slika priorde, dečja igra, smeh, radost, suza, koje su delić bogatog i šarolikog dečjeg sveta koji je Zmaj tako lepo umeo da oživi u pesmi.I recite deci da čuvaju ovu knjigu za svoje sinove i kćeri, onako kako smo mi čitali iz sačuvanih starih knjiga i voleli ih još više zato što je to bila knjiga naših starijih. Videćete da sam u knjigu unela mnoe od pesama koje vi znate iz svog detinjstva, iako danas neki kažu da savremena deca imaju drukčiji ukus, ja se u to nisam uverila, savremeno dete, voli raznolike pesme, i zato bih ja volela da mi i vi zajedno sa decom odgovorite koje pesme su bile najbliže vašem detetu. Ja vam se unapred zahvaljujem i srdačno vas pozdravljam."
Vaša Mira Alečković  

Jovan Jovanović Zmaj Riznic12

https://mega.nz/#!UuoznaZR!uW97kGms4YNZf6rNc0KZIpkt3maOPC39Pfsr7BIIwoE

Sist endret av Admin den Ons Nov 13, 2019 10:53 am, endret 1 gang
Til Toppen Go down
Admin
Admin
Admin

PosteTema: Re: Jovan Jovanović Zmaj   Jovan Jovanović Zmaj EmptySøn Mai 26, 2019 11:32 am

Zbirka pesama Jovana Jovanovića Zmaja "Ala je lep ovaj svet" namenjena je najmlađoj čitalačkoj publici, ali i svima onima koji će uz najmlađe uživati u stihovima koje su i sami voleli kao deca. Preko sto najpoznatijih pesama predstavljeno je u vidu četiri tematske celine, kroz godišnja doba. Izvanredne ilustracije grupe autora, posebna pažnja posvećena izboru ćiriličkih fontova, kao i savremen pristup grafičkom oblikovanju teksta, dali su poznatim stihovima sasvim novo ruho. Kao poseban poklon na kraju zbirke očekuje vas i poznati Zmajev dramski tekst za lutkarsku predstavu "Nesrećna Kafina". Predlošci za ove lutke nalaze se na posebnom dodatku na kraju knjige i uz malo veštine i dobre volje dobićete sopstveno malo lutkarsko pozorište.

Jovan Jovanović Zmaj Ala_je11

https://mega.nz/#!tnwTzYLI!_wor1OmJJsNkXRp_gxCc_-7qMPa95YUb1NC_TifcnJU
Til Toppen Go down
Sponsored content

PosteTema: Re: Jovan Jovanović Zmaj   Jovan Jovanović Zmaj Empty

Til Toppen Go down

Jovan Jovanović Zmaj
Til Toppen 
Side 1 av 1