Knjige Virtualna biblioteka |
|
| Marija Jovanović | |
| | Av | Innlegg |
---|
Admin Admin
Antall Innlegg : 2984 Join date : 18.05.2019
| Tema: Marija Jovanović Tir Mai 21, 2019 2:38 pm | |
| Marija Jovanović je rođena 1959. godine. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dosad je objavila romane Spletkarenje sa sopstvenom dušom (2000), Kao da se ništa nije dogodilo (2003), Idi, vreme je (2006), Dovoljan razlog (2008), Zvuci iz podmornice (2013). Za roman Spletkarenje sa sopstvenom dušom nagrađena je Ženskim perom, a Kao da se ništa nije dogodilo, Idi, vreme je i Dovoljan razlog ovenčani su nagradom Zlatni hit liber. Takođe, roman Idi, vreme je preveden je i objavljen u Mađarskoj 2010. godine, a Spletkarenje sa sopstvenom dušom u Nemačkoj 2011. godine.
Sist endret av Admin den Man Nov 18, 2019 11:34 am, endret 1 gang | |
| | | Admin Admin
| Tema: Re: Marija Jovanović Tir Mai 21, 2019 2:39 pm | |
| Nagrada Žensko pero. Spletkarenje sa sopstvenom dušomSećanje nije zapečaćena konzerva koju po potrebi otvorimo i zateknemo uvek isti sadržaj; ono preobražava prošlost, upisujući mu sadašnje znanje, iskustvo i osećajnost. Zato priču o prošlom (a svaki trenutak je već prošlost; prokletstvo vremena je upravo u tome što retko uspevamo da uhvatimo i proživimo trenutak, neponovljivost i punoću sadašnjosti, bez tereta prošlosti i neizvesnosti budućnosti), dakle govor o bilo čemu, treba uzeti sasvim uslovno, kao mešavinu malo nehotičnih laži, malo stvarnog zaborava, malo dodvoravanja vlastitoj taštini, i sasvim malo iskrenosti, sve stopljeno u pitku cafe creme, u koju umesto šećera sipamo gomilu spletki. https://mega.nz/#!p34n2Yaa!d5tfYuxM_C6yPib-hTtee8Kuz1pyQrGq2zg3wXdzFJw
Sist endret av Admin den Man Nov 18, 2019 11:36 am, endret 1 gang | |
| | | Admin Admin
| Tema: Re: Marija Jovanović Tir Mai 21, 2019 2:40 pm | |
| Dovoljan razlog“U ovom romanu, ostala sam u istom tematskom krugu koji me je i do sada zaokupljao. Fabula je (opet) smeštena u Beograd, i najvećim delom odvija se u neposrednoj prošlosti. Ipak, nadam se da će čitaoci prepoznati i osetiti jedan drugačiji pristup, drugačiju intonaciju, da se tako izrazim. Za mene, lično, ovaj roman ima poseban značaj. Između ostalog, jedna od tema kojom se u romanu bavim odnosi se na problem s kojim sam se godinama posredno nosila, pokušavajući da pomognem osobi koju bezmerno volim. Stoga sam bila naročito obazriva u načinu na koji sam pristupila sižejnoj građi. Kada se progovori iz samog središta bola, velika je verovatnoća da se sklizne u patetiku. Jako sam se pazila da mi se to ne dogodi. Trudila sam se da utišam emotivni ton kazivanja. Prvi put od kada pišem, bila sam zadovoljna kada sam roman završila. Ne u smislu da smatram da sam iznedrila nekakvo remek-djelo, daleko od toga, nego u smislu da sam roman napisala najbolje što ja mogu.” https://mega.nz/#!0rh3VIIL!YQabER2V40Eo0y5TdJqbTL3DTDs8UxLvLb6pQ6YKwPg
Sist endret av Admin den Man Nov 18, 2019 11:45 am, endret 1 gang | |
| | | Admin Admin
| Tema: Re: Marija Jovanović Tir Mai 21, 2019 2:42 pm | |
| Idi,vreme jeTreći roman beogradske spisateljice Marije Jovanović (1959)”Idi, vreme je” sustigao je popularnost prethodna dva. U ovoj urbanoj, beogradskoj priči prepoznale su se generacije koje su sedamdesetih sazrevale uz muziku i stihove DŽonija Štulića. I bezbrižno krstarile Evropom, vraćajući se kući. DŽoni je pevao o “magazinima, propagandi, duplericama, sivim eminencijama, besprizornim usrećiteljima, plaćenim nitkovima, mutavim urlatorima zvučnih titula i nevidljivim ubicama efikasnih ruku“ ). Utom su stigle osamdesete, pa devedesete i njegova proročanstva su počela da se ostvaruju.U takvom okruženju autorka sučeljava glavne junake, pa je roman “Idi, vreme je” i porodična i društvena drama, napisana gotovo biografski, uzbudljivo i duhovito. Knjiga se čita filmskom brzinom (jer je zanimljiva) i zaista ima sve elemente dobrog scenarija. Takođe, navodi na razmišljanje o značenju stare (jevrejske?) kletve “Dabogda imao, pa nemao”. https://mega.nz/#!0joxxKgB!NnMiy2u9koSev2ES8hV-_hd44Oa1Ld1CUW28VtSDrFg
Sist endret av Admin den Man Nov 18, 2019 11:49 am, endret 1 gang | |
| | | Admin Admin
| Tema: Re: Marija Jovanović Tir Mai 21, 2019 2:44 pm | |
| Kao da se ništa nije dogodiloNova knjiga Marije Jovanović, autorke romana Spletkarenje sa sopstvenom dušom. Četrdeset godina posle Neveninog i Sergejevog upoznavanja Stojan je kročio u njeno dvorište.Sudbina je strpljivo čekala da nekom od Sreznjevskih ponovo otkrije postojanje uporednog sveta. U kolu čudnovatosti Sofijin otac Mihajlo beše preskočen. Izbor je pao na Sofiju. Njoj se dopala uloga u predstavi u kojoj su Sreznjevski oni koji su voljeni, a pridošlice one koje ih vole. Kao da se to već nije dogodilo. I točak se zavrteo. https://mega.nz/#!kvojQQ4B!u_12AjXOuQkFR7g9yD19knZeGuB_ZVFFhI5emm0eB2s | |
| | | Sponsored content
| Tema: Re: Marija Jovanović | |
| |
| | | | Marija Jovanović | |
|
| Permissions in this forum: | Du kan ikke svare på temaer i dette forumet
| |
| |
| |
|