Admin Admin
Antall Innlegg : 2984 Join date : 18.05.2019
| Tema: Max Küebeck Man Aug 05, 2019 9:55 am | |
| -Plavi broš Djelo Maxa Kübecka "Plavi broš : Tajna jedne obitelji" (Die blaue Brosche. Geheimnis einer Familie) prikazuje život i sudbinu plemićke obitelji iz Štajerske kroz nekoliko generacija obitelji. Pokretači radnje sjećanja su ja-pripovjedač, njegova borba protiv zaborava i nastojanje da otkrije uzroke šutnje i tajne obitelji koje su se desetljećima prenosile s koljena na koljeno. Za djela koja iz perspektive ja-pripovjedača predstavljaju obitelj i nekoliko njezinih generacija, prikazujući ujedno i povijesnu pozadinu, karakteristično je fragmentarno, retrospektivno pripovijedanje. Tako se radnja i u djelu "Plavi broš" ne odvija kronološkim slijedom, nego fragmentarno, a praćenje sadržaja djela ponekad otežavaju brojna imena članova obitelji, a time i prikaz nekoliko generacija koje se spominju unatrag gotovo dva stoljeća. Tijekom radnje doznaje se da obitelj Kübeck ne krije jednu, nego čak više tajni: nacionalsocijalizam, zaboravljena židovska rodbina i homoseksualnost. Prikrivanjem tih obiteljskih tajni želi se izbjeći neugodnost koja bi za obitelj nastala u slučaju da se te tajne otkriju. Ja-pripovjedač međutim piše knjigu upravo o ovim tabu temama... https://mega.nz/#!ZzIxEC5J!3hJzMNgW228WnePfrTLtzV4A_LdI4vb2YrCiz6XnQ4g | |
|